Labdag bij zorgboerderij Kakelbont op 20 oktober 2016

Bij Zorghoeve Kakelbont moet u allen vast denken aan de gezellige, redelijk chaotische villa van Pippi Langkous. Gezellig is Zorghoeve Kakelbont zeker, chaotisch zeker niet.

Op donderdag 20 oktober zijn er zes studenten van de NHTV naar de zorghoeve in Dinteloord afgereisd. Bij aankomst werden de studenten vriendelijk begroet door een aantal ouderen en kwam de kat ook even gedag zeggen. Dit zorgde meteen voor de gezellige boerderij sfeer die over de gehele zorghoeve hangt.  Na een kopje thee en een vragenrondje zijn de studenten door de eigenaar rondgeleid en hebben zij het hele erf bekeken. Het erf bestaat uit een grote appel- en perenboomgaard, een stal met 2000 kippen en verschillende weilandjes met dieren. De zorghoeve zelf bestaat uit verschillende delen die voor verschillende doelgroepen bestemd zijn. Zo bestaat er een gedeelte die bestemd is voor de dagopvang van ouderen, hier worden verschillende activiteiten uitgevoerd die bijdragen aan een leuke maar ook zinvolle dagbesteding voor de ouderen. Het andere gedeelte van de hoeve is bestemd voor jongeren, die voornamelijk door psychische ziektes niet op school kunnen functioneren. Zorghoeve Kakelbont biedt speciale programma’s op maat aan zodat deze kinderen hun talenten wel kunnen benutten en  inzien dat ook zij speciaal zijn. Door de persoonlijke aandacht en het geduld dat de medewerkers tonen stroomt 80% van de kinderen weer succesvol de maatschappij in.

Zorghoeve Kakelbont kan dus gezien worden als een perfect voorbeeld van maatschappelijk ondernemen. Maar ook Kakelbont heeft vragen over onderwerpen waar zij niet uitkomen. Het bezoek van de zes studenten kwam dan ook als geroepen. Kakelbont wilt namelijk een zinvolle activiteit ontwikkelen die er voor zorgt dat gasten ongeveer een dagdeel op het erf aanwezig zijn en dat het ook aantrekkelijk is om door de weeks te komen. Een aspect wat erg belangrijk is en wat absoluut niet ten koste mag gaan door de activiteit is het boerderij gevoel. Met deze gegevens zijn de studenten aan de slag gegaan en hebben zij de gehele dag gebrainstormd. Allereerst zijn de kern- en de randvoorwaarden door de studenten op papier gezet. Wanneer dit duidelijk was zijn de onderzoeksvragen opgesteld, hieruit zijn de trends en ontwikkelingen, de doelgroepen, partners en concurrenten verder uitgewerkt. Na het afwegen van de informatie zijn er drie concepten naar voren gekomen. Deze concepten benadrukken allen het boerderij gevoel maar brengen ook het unieke van de omgeving naar voren.

De studenten hebben de dag als leuk maar ook vooral als leerzaam ervaren en vooral de gastvrijheid heeft indruk gemaakt. Tijdens de labdag kon alle informatie gebruikt worden die de afgelopen vier jaar op de NHTV gegeven is, dit maakte de labdag geslaagd.

Lieke Vink

Minor Leisure Design Lab 2016-2017

Comments are closed.