Strohotel Aalshof: Uniek, maar vindbaar?

Op 24 november mochten wij, het NHTV Leisure Design Lab, op bezoek bij Strohotel Aalshof in Haps. Dit is een klein, sfeervol hotel in Noord-Brabant, gebouwd met stro en leem. Ook biedt het hotel verschillende arrangementen aan, zoals het populaire ‘Kip of het Ei’, waar jaarlijks maar liefst 10.000 gasten op af komen. Het hotel was echter minder druk bezocht, vooral doordeweeks. De vraag die deze dag dan ook centraal stond, was: ‘Hoe krijgen we de bezetting van het hotel doordeweeks omhoog door middel van meer individuele gasten aan te trekken, en hoe worden we (voor deze gasten) beter vindbaar online?’

Vanuit Breda was het, ondanks de Aalshof in Brabant ligt, nog een lange reis met het openbaar vervoer. Maar eenmaal aangekomen werden we hartelijk ontvangen door Conny van den Besselaar, eigenaresse van het hotel, én de hoofdrolspeelster in ‘Kip of het Ei’. We kregen een kopje koffie of thee en daarna was iedereen warm en klaar om te beginnen. Na een nadere uitleg van Conny over het vraagstuk en een kleine rondleiding door het hotel konden we van start. We waren dit keer met vijven in plaats van zes, dus wat harder werken was ook nodig.

Hierna gingen we gezamenlijk bespreken wat we gehoord hadden van Conny en wat nou belangrijke onderdelen waren waarnaar we onderzoek moesten doen. We zijn vervolgens in groepjes gaan werken waarbij Joost en Bas naar online kanalen gingen kijken, en Anne, Shirley en ik naar de markt. Ook noemde Conny bij de intake al de Duitse, Engelse en nog wat andere buitenlandse markten, dus hier hebben we onderzoek naar gedaan. Hier hebben we een bepaalde tijd voor gekregen van onze procesbewaker; dat is degene die zorgvuldig zijn/haar horloge in de gaten moet houden en zeer streng moet zijn voor de rest van de groep wanneer er iemand teveel babbelt en/of in discussie gaat (we hebben ten slotte niet zoveel tijd). Vervolgens, toen deze tijd om was, zijn we gezamenlijk gaan bespreken en hebben we besloten dat Conny er goed aan zou doen een zakelijke Facebookpagina te starten, aan de slag te gaan met een channelmanager, een kanaal die zorgt dat jouw advertentie wordt bijgehouden op verschillende kanalen naar keuze (zoals booking.com), en zich ook kan richten op de Belgische en Duitse markt.

Nu hadden we al veel informatie, maar waren we er nog niet. Na een ochtend hard werken had iedereen namelijk honger en was iedereen verheugd toen de soep de kamer binnenkwam. Hierop volgden ook heerlijke broodjes en kletsten we nog even met Conny, om zo nog het een en ander te weten te komen.

Na deze lekkere lunch wilden we wel eens weten hoe dat nou werkt, zo’n channelmanager. Er werd besloten dat we het eerlijkste antwoord zouden krijgen door niet het bedrijf te bellen, maar een hotel dat er gebruikt van maakt. Na een mislukte poging werden Erik van Nuland zijn contacten geraadpleegd, en zo hadden we een zeer behulpvol persoon die ons alle informatie die we nodig hadden opstuurde. Uiteindelijk hebben we samen alles doorgelopen, om zo tot onze uiteindelijke aanbevelingen te komen die we gingen presenteren, en hebben we de vraag meegenomen die de hele dag door onder ons ook ter discussie stond: Kan door de kleinschaligheid en het concept dat hier gehanteerd wordt, niet beter de naam ‘Bed and Breakfast’ gehanteerd worden?

Onze presentator van de dag, Anne, had alles goed over kunnen brengen, wat soms nog wel eens moeilijk is na een dag vol informatie verzamelen en onder druk werken. Conny was volgens mij tevreden met de presentatie en wat er verteld is heeft haar aan het denken gezet. Ook voor ons was het weer een leerzame dag, want geen enkele labdag is hetzelfde!

Conny van den Besselaar, bedankt!

Comments are closed.