wanneer ben je duurzaam?

Bij het zoeken naar de term duurzaamheid kom je de meest uiteenlopende betekenissen tegen. Toch wordt er door bedrijven stellig beweerd dat zij als onderneming toch zeker duurzaam zijn. Er wordt bewijs verzameld in de vorm van labeltjes en keuringen en dit wordt stevig ingezet als marketing tool. Hier kan je als gewone consument vaak niet tegenin gaan omdat er simpelweg geen duidelijke betekenis is van het woord “Duurzaamheid”. Wat het nou echt betekend is altijd relatief en dus afhankelijk van een mening. Als wij de ontwikkeling van dit woord volgen komen we er zelfs achter dat het in feite; “rekening houdend met de eindigheid van energiebronnen” betekent.

Wanneer ik een zak chips bijna leeg eet en de rest teruggooi in de kast voor iemand anders, dan houd ik ook rekening met de eindigheid van deze zak chips. Maar ondertussen is mijn buik wel goed gevuld.

Moeten we niet ophouden met het geven van deze labels en keurmerken op het ”rekening houden met” en niet gewoon één regel stellen. Als je net zoveel teruggeeft aan energie dan dat je hebt verbruikt, dan pas ben je duurzaam. Een keurmerk voor een ecologische balans.

. . . → Lees meer: wanneer ben je duurzaam?

Stop eens met roepen dat je bedrijf duurzaam is!

Duurzaamheid is de laatste jaren zo normaal geworden. Als bedrijf zijnde kan je niet achter blijven. Consumenten vragen naar duurzaamheid, zij willen ’iets goeds doen’. En dat ‘iets goed doen’ gebeurd door het gebruik van Fairtrade producten, groene energie of door in plaats van met de auto te gaan op de fiets te stappen.

Heel goed dat niet alleen consumenten dit doen, maar dat ook bedrijven hier zo in mee gaan en keurmerken zoals de GreenKey behalen. Alleen wordt het nu niet een beetje ouderwets om maar op je website of Facebook te roepen dat je zo duurzaam bent? En welke certificaten je wel allemaal niet hiervoor hebt behaald?

Consumenten weten vaak niet eens wat die certificaten inhouden en daarnaast denk ik dat consumenten en nu wel vanuit kunnen gaan dat een bedrijf maatschappelijk verantwoord onderneemt.

Bedrijven die dit alsnog niet doen, adviseer ik om dit zo snel mogelijk te doen. Want naast dat je ‘iets goeds’ doet bespaar je ook nog veel kosten! Denk hierbij aan: minder waterverbruik, minder CO2 verbruik en door personeel goed te belonen dring je het ziekteverzuim terug.

. . . → Lees meer: Stop eens met roepen dat je bedrijf duurzaam is!

Liever lui dan duurzaam?

Op de NHTV Breda wordt er rekening gehouden met duurzaamheid. Zo biedt de school elektrische oplaagpunten aan, maken zij zelf gebruik van elektrische auto’s en staan er verschillende prullenbakken in de aula om het afval te scheiden.

Dit laatste  is nog niet zo gemakkelijk. Zo laten de  meeste studenten hun afval liggen na het nuttigen van de lunch.  Een paar zijn bereid om het weg te gooien, maar dan wordt alles wel in de dichtstbijzijnde afvalbak gegooid. Slecht een enkeling houdt rekeningen met de afvalscheiding en gooit niet alles in dezelfde bak.

Zouden de studenten hier nu echt niet over nadenken? Ik heb het vermoeden dat de meeste studenten thuis  in iedere geval wel hun rommel opruimen. Waarom is dat dan op school ineens zoveel moeite? Ook thuis dient men het afval te scheiden. Uit eigen ervaring weet ik hoe ouders kunnen reageren als je dit niet doet.

Dat is dus niet het probleem. Ze weten wel hoe het hoort, maar waarom gebeurd het dan niet?  Ik denk dat de meeste studenten liever lui dan duurzaam zijn. Waarom zou je je eigen rotzooi weggooien als er toch een schoonmaakster rond loopt, of waarom moeite doen om twee meter verder te lopen als die andere afvalbak veel dichterbij staat.   Een bedrijf kan zelf dus wel graag duurzame stappen willen ondernemen, maar als de doelgroep  niet  mee werkt  heeft dit niet het gewenste resultaat.  Hoe kunnen we de studenten stimuleren om toch meer rekening te houden met dit gegeven.  De meeste studenten krijgen tijdens het eerstenschooljaar . . . → Lees meer: Liever lui dan duurzaam?

Uniek zijn in duurzaamheid

Duurzaamheid gaat steeds een belangrijker rol spelen in onze wereld, en mensen gaan er dan ook steeds meer waarde aan hechten. Dat betekent dat ook de recreatiebranche hier rekening mee moet gaan houden, want wie aangeeft “duurzaam” te zijn laat zien dat het bedrijf er aandacht aan besteedt. Tegenwoordig zijn nog lang niet alle mensen er bewust mee bezig, door als bedrijf de gasten daar bewust van te maken hebben zij een streepje voor in de markt.

Maar hoe ben je nu als bedrijf duurzaam? En wat is eigenlijk duurzaam. Volgens internet is duurzaamheid “eigenschap van lang goed te blijven of te blijven bestaan”, maar hier kom je als recreatiebedrijf natuurlijk niet veel verder mee. Vaak moet men creatief, innovatief en uniek zijn om het onderscheid te maken in duurzaamheid. Dit kan dan bijvoorbeeld een Unique Selling Point (USP) worden van een bedrijf in de recreatie.

Maar soms zijn de bekende oplossing al een opstapje naar meer, zoals spaarlampen, hergebruik van materialen, geen fossiele brandstoffen gebruik voor bedrijfswagens, groene energie of het verkoop van biologisch eten? Duurzaamheid is niet altijd goedkoop, maar met de opkomende populariteit van duurzaamheid kan dit een investering waard zijn.

Dus als conclusie kan een bedrijf zichzelf de vraag stellen: Hoe kan ik duurzaam zijn, maar tegelijkertijd ook uniek zijn?

. . . → Lees meer: Uniek zijn in duurzaamheid

Duurzaamheid moet ook financieel verantwoord zijn

Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen, met deze termen worden we vaak geconfronteerd in de recreatie. Deze termen zijn leuk en aardig maar toch zal het opgebracht moeten worden. Bijvoorbeeld de wc’s doorspoelen met regenwater is erg duurzaam. Maar niet financieel verantwoord. De investeringen in grijswatertanks, leidingen en pompen is relatief te duur ten opzichte van de opbrengsten. Stel dat er jaarlijks 150m³ water à €2,50 per m³ bespaard kan worden. Dan is er een jaarlijkse besparing van €375,=. Een ondernemer wil graag zijn investeringen in slordig 15 jaar terug verdienen. Er zou dus een budget zijn van 15×375= €5.625,= zijn. Met dit budget is zo’n installatie eigenlijk niet te betalen. Verder mag er dan niks kapot gaan, het onderhoud mag geen geld kosten en het dient niet te gebeuren met geleend geld anders wordt het budget nog lager. Zonnepanelen ten behoeven van warm water daar in tegen heeft een gemiddelde terugverdientijd van 7 à 8 jaar. Dit is financieel gezien een betere duurzame investering.

Duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten en hoeven geen grote investeringen met zich mee te brengen. Het kan ook met kleine dingen. Misschien is gerecycled wc-papier wel goedkoper dan standaard wc-papier bij uw leverancier. Waterbesparende douchekoppen zijn niet perse duurder dan gewone douchekoppen. Bij vervanging zou er ook voor waterbesparende douchekoppen gekozen kunnen worden. Maar als de waterbesparende douchekop meer kost dan deze ooit in financiële zin kan besparen is het een naar mijn mening geen goede investering. De verhouding tussen financieel verantwoorde investeringen en duurzaamheid . . . → Lees meer: Duurzaamheid moet ook financieel verantwoord zijn

Wegwerptent dient als vuilniszak

Het Amerikaanse bedrijf ‘Glad’ heeft een nieuw soort tent ontwikkeld. Zij zagen dat op (festival)campings veel afval achtergelaten werd. Normaal gesproken produceert het bedrijf vuilniszakken. Door deze wegwerptent –die tevens dient als vuilniszak- te gebruiken, zouden kampeerterreinen schoner worden, is het idee.

De tenten werden uitgedeeld op een festival in Austin, Texas, waar gebruikers moesten beloven dat ze na afloop de tent zouden gebruiken om hun afval op te ruimen. Volgens internetartikelen waren de reacties erg positief en is het bedrijf er in geslaagd het doel ‘to redefine the way we look after our environment,’ te halen.

Waarom is een wegwerptent beter voor het milieu? Het is veel milieuvriendelijker om een (oude) tent te kopen die een aantal jaren achtereen gebruikt kan worden, in plaats van bij elke kampeertrip of festivalbezoek een tent weg te gooien. Dit bedrijf had beter hun reguliere vuilniszakken kunnen uitdelen op festivals, maar een mooie reclamestunt is het wel.

. . . → Lees meer: Wegwerptent dient als vuilniszak

Duurzaamheid? ‘Daar heb ik niks mee!’

De titel van dit blog is een wake-up call naar u, u als lezer.

#gallery-1 {
margin: auto;
}
#gallery-1 .gallery-item {
float: left;
margin-top: 10px;
text-align: center;
width: 33%; }
#gallery-1 img {
border: 2px solid #cfcfcf;
}
#gallery-1 .gallery-caption {
margin-left: 0;
}

Overal wordt er momenteel over duurzaamheid gepraat, maar zoals met zoveel: ‘het begint bij jezelf’. Ter verduidelijking, duurzaamheid draait natuurlijk om de 3P’s: People (mensen), Planet (milieu / planeet) en Profit (economie), die samen met elkaar in evenwicht zijn.

Even een feitje: op Google zijn er 2.4miljoen hits als je onder ‘duurzaamheid’ zoekt.
Zoveel mensen met één gedachte, mening of onderzoek. Allemaal heel goed, want zo weten we wel wat duurzaamheid inhoud en wat het de wereld aan gaat. Maar zoals eerder gezegd: het begint toch echt bij jezelf. Ik ben dus benieuwd hoe u hierover denkt.

Ik zal zelf aftrappen. Persoonlijk is duurzaamheid niet iets waar ik direct rekening mee houd. Ik gooi mijn afval weg in de container en thuis wordt het plastic simpel apart gelegd. Dankzij de NS reis ik blijkbaar ook duurzaam, een reis met de trein geeft volgens de NS +-75% minder uitstoot dan met de auto. Maar verder zou ik niet 1, 2, 3 iets kunnen benoemen waardoor ik echt met duurzaamheid bezig ben.

Hoe vreemd is het dan, dat ik als manager toch duurzamer zou willen zijn. Stel als manager van een vakantiepark. Als manager zou ik graag gebruik maken van zonnepanelen. Een investering dat toch zeker loont over meerdere jaren. Maar ook recycling zou ik aanmoedigen. Denk hierbij aan voedsel wat overblijft bij de F&B. . . . → Lees meer: Duurzaamheid? ‘Daar heb ik niks mee!’

Duurzame feestdagen. Kan dat?!

Duurzaamheid; het streven naar een groene economie en het opkomen voor de tegenwoordige en toekomstige generaties. Dé opkomende ontwikkeling binnen de maatschappij. In het toerisme, maar ook in het dagelijks leven, is hier steeds meer vraag naar. Er wordt rekening mee gehouden op basis van vervoer, verblijf, gezondheid, arbeid, landbouw, maar ook door de verschillende manieren van energie opwekken.

Voor een schone leefomgeving wordt gezorgd door het beperken van de schadelijke stoffen die worden uitgestoten, door voor schoon oppervlaktewater te zorgen en door de bodem te zuiveren. Energie en water wordt zorgvuldig mee omgegaan en de eventuele afvalstoffen worden hergebruikt.

Dit is natuurlijk allemaal heel mooi. Een droomplaatje. Maar hoe serieus wordt er nu daadwerkelijk naar duurzaamheid gekeken?

Tot nu toe is de individuele mens nog altijd het belangrijkste geweest. Ondanks alle schokkende verhalen over de opwarming van de aarde en de verschrikkelijke rampen. Mensen lijken maar niet wakker geschud te worden. Met duurzaamheid komt vaak een ander kostenplaatje mee. Dit houdt veel mensen tegen om zich in te zetten voor het daadwerkelijk verbeteren van de samenleving. Met de nu, slechts, 6% van de mensen die bereid is om iets meer uit te geven voor een duurzame verpakking, en zo stukje bij beetje bij te dragen aan een duurzame omgeving, redden we het niet.

Dit percentage moet omhoog. Hoe kunnen mensen dan wél wakker geschud worden, wanneer het met verschrikkelijke feiten al niet lukt? Wat moet er gebeuren zodat mensen beseffen dat latere generaties misschien “onze wereld” niet meer kunnen mee maken, wanneer er . . . → Lees meer: Duurzame feestdagen. Kan dat?!

Het voordeel of nadeel van duurzaamheid.

Duurzaamheid wordt een steeds belangrijker onderdeel binnen de branche. Dit is niet alleen duidelijk aan de aanbodzijde, maar ook heel erg aan de vraagzijde. Dit is ook voornamelijk te merken in de marketingmix bij verschillende bedrijven.

Duurzaamheid zorgt echter niet alleen voor positieve veranderingen binnen het bedrijfsleven. Het zorgt dan wel voor extra klandizie en een beter imago, maar bedrijven moeten ook met meer punten rekening houden. Niet alleen moet er constant gelet worden op hoe de duurzaamheid wordt opgevolgd binnen het bedrijf. Ook moet er bijvoorbeeld meer personeel worden aangenomen voor het bedrijf om alles in de gaten te houden. Dit kost niet alleen extra tijd, maar ook extra geld.

Is het daarmee wel zo voordelig voor een bedrijf om aan duurzaamheid te werken? Weegt de hoeveelheid extra klanten op tegenover de vele kosten die het met zich mee brengt, of is het rendabel genoeg voor bedrijven om duurzaamheid door te zetten binnen dat bedrijf en er de extra omzet mee binnen te halen die er mee mogelijk is? Is er überhaupt de mogelijkheid om extra omzet te behalen? Duurzaamheid zorgt niet voor veel extra omzet voor een bedrijf.

. . . → Lees meer: Het voordeel of nadeel van duurzaamheid.

Duurzaamheid binnen hospitality?

Vandaag de dag is duurzaamheid een zeer geïntegreerd begrip binnen het toeristisch werkveld. Duurzaamheid kan in een geen enkel bedrijf meer ontbreken, anders voldoet men niet aan de eisen die worden gesteld binnen dit werkveld. Duurzaamheid wordt gezien als het verantwoordelijk omgaan met natuur, planeet en mens. Het begrip is ook heel goed te plaatsen binnen de hospitality van een toeristisch en recreatief bedrijf.

Hospitality is eveneens een geïntegreerd begrip binnen het toeristisch werkveld. Het is voor de gast ontzettend belangrijk dat het bedrijf zich richt op hen. Een gast wilt meer voor minder, dat is binnen alle bedrijven kenmerkend. Bedrijven merken dat zij een extra dienst moeten verlenen om deze binnen te krijgen en een herhalingsbezoek te creëren, waardoor de klant niet zomaar een klant is, maar vaste klant wordt.

Duurzaamheid binnen hospitality betekent wanneer een gast verwacht dat een bedrijf een duurzaam label hanteert hier niet extra voor hoeft te betalen. Er kan hier op drie verschillende manieren naar hospitality worden gekeken, namelijk vanuit de drie P’s van duurzaamheid.

People

Dit is wel een van de meest aannemelijke aspecten binnen hospitality. Het personeel van een bedrijf moet enthousiast en met plezier zijn werk uitoefenen. Dit kan van twee kanten bekeken worden.

De eerste visie is vanuit de klant. De eerste indruk bij de klant is erg belangrijk wat betreft het personeel. Zo luidt ook het bekende spreekwoord, ‘klant is koning’. Hier moet een bedrijf zich aan houden, de eisen van de gast komen steeds hoger te liggen. Het personeel van een bedrijf moet er . . . → Lees meer: Duurzaamheid binnen hospitality?