De rollende en duistere ervaring!

Het hele leerarrangement staat dit keer in het thema van Hospitality en hier horen de nodige trainingen bij. Op een morgen kwam ik binnen in het lokaal waar al enkele van mijn klasgenoten aanwezig waren. In het bijzijn van hen was ook een nog onbekende man voor mij. Er werd met hem gesproken, maar het viel me al gauw op dat hij zijn gesprekspartner niet in de ogen aankeek. Het bleek een blinde man te zijn en deze meneer zou ons vandaag over zijn ervaringen als blinde komen vertellen.

Ik was ontzettend onder de indruk, de man was al op een aardige leeftijd en was nog erg zelfstandig. Hij vertelde dat hij nog wekelijks met het openbaar vervoer door Nederland reisde, saai achter de geraniums zitten was er voor hem niet bij. Zijn beperking mocht hem niet beperken vond hij. Dit heeft bij mij en ik denk ook bij mijn medestudenten de ogen geopend. Blinde mensen recreëren ook en als toekomstige manager van een recreatiebedrijf is het belangrijk dat je ook rekening houdt met deze gasten.

Om ons in te leven in blinden hebben wij het zelf mogen ervaren om “blind” te zijn. Met een blinddoek en een blindenstok gingen we op pad binnen en buiten het schoolgebouw. Op de eerste verdieping begon ons avontuur. De opdracht was om met de lift naar beneden te komen en de weg naar buiten te vinden. Heel voorzichtig en stapje voor stapje liepen de geblinddoekte personen door de gangen. Het is lastig om volledig te vertrouwen op de stok die je voor je voeten heen en weer beweegt. En dan viel het voor ons, als studenten, nog reuze mee omdat we het gebouw kennen en wel enig idee hebben van hoe we onze wandeltocht moeten maken. Maar dit deed me wel even goed realiseren hoe hard het wel niet moet zijn voor een blind persoon die voor het eerst op een onbekende plek komt.

De dingen die voor ons zo vanzelfsprekend zijn maar voor mensen met een beperking een hele uitdaging worden vaak over het hoofd gezien. Zo hebben wij ook mogen ervaren hoe het is om als rolstoelgebruiker door het gebouw van NHTV te rollen. Toen ik in die rolstoel zat veranderde mijn hele perspectief van het gebouw. Ik kon niet gemakkelijk door de aula heen, doordat tafels en stoelen dicht op elkaar stonden. Ik kon geen Snicker uit de automaat halen, omdat het gleufje voor muntgeld en het toetspaneel te hoog zaten en als ik vanaf het gebouw naar de parkeerplaats wilde moest ik van een helling af waar ik met 110 km/u af zou zoeven als ik Eva niet had die mij van achter tegen kon houden.  Zulke simpele dingen die voor een rolstoelgebruiker haast onmogelijk zijn.

Wat een leerzame training was dat! Als ik later een recreatief bedrijf beheer, laat ik al mijn personeel in rolstoelen door het bedrijf heen rijden om eens te ervaren hoe het is. Zo kun je ze leren hoe ze in moeten spelen op situaties met rolstoelgebruikers. En zo kan ik ervoor zorgen dat gasten met een beperking zich prettig kunnen voelen binnen mijn muren!

2 comments to De rollende en duistere ervaring!

  • Het was zeker een leerzame ervaring! Ik had wel graag nog wat meer willen horen over de ervaringen van de mensen met een intergrale beperking met betrekking tot gedragsbenadering van andere mensen.

  • Anita Anita van der Ent

    De training was inderdaad erg leerzaam. Op school hadden we inderdaad ‘bekend’ terrein. Is het geen idee om de training volgend jaar op een totaal vreemde locatie te geven? En om daar ter plaatse een plan van aanpak te maken?