door nuland, op 9 November 2016 in Diversen

Labdag bij zorgboerderij Kakelbont op 20 oktober 2016

Bij Zorghoeve Kakelbont moet u allen vast denken aan de gezellige, redelijk chaotische villa van Pippi Langkous. Gezellig is Zorghoeve Kakelbont zeker, chaotisch zeker niet.

Op donderdag 20 oktober zijn er zes studenten van de NHTV naar de zorghoeve in Dinteloord afgereisd. Bij aankomst werden de studenten vriendelijk begroet door een aantal ouderen en kwam de kat ook even gedag zeggen. Dit zorgde meteen voor de gezellige boerderij sfeer die over de gehele zorghoeve hangt.  Na een kopje thee en een vragenrondje zijn de studenten door de eigenaar rondgeleid en hebben zij het hele erf bekeken. Het erf bestaat uit een grote appel- en perenboomgaard, een stal met 2000 kippen en verschillende weilandjes met dieren. De zorghoeve zelf bestaat uit verschillende delen die voor verschillende doelgroepen bestemd zijn. Zo bestaat er een gedeelte die bestemd is voor de dagopvang van ouderen, hier worden verschillende activiteiten uitgevoerd die bijdragen aan een leuke maar ook zinvolle dagbesteding voor de ouderen. Het andere gedeelte van de hoeve is bestemd voor jongeren, die voornamelijk door psychische ziektes niet op school kunnen functioneren. Zorghoeve Kakelbont biedt speciale programma’s op maat aan zodat deze kinderen hun talenten wel kunnen benutten en  inzien dat ook zij speciaal zijn. Door de persoonlijke aandacht en het geduld dat de medewerkers tonen stroomt 80% van de kinderen weer succesvol de maatschappij in.

Zorghoeve Kakelbont kan dus gezien worden als een perfect voorbeeld van maatschappelijk ondernemen. Maar ook Kakelbont heeft vragen over onderwerpen waar zij niet uitkomen. Het bezoek van de zes studenten kwam . . . → Lees meer: Labdag bij zorgboerderij Kakelbont op 20 oktober 2016

door Lisa Verhoeff, op 21 December 2015 in LAB Arrangementen | LAB Dagen | LAB Shots

Sprekers, ondernemers en studenten komen samen op de SLOTDAG!

Op woensdag 16 december 2015 werd de derde slotdag van het Leisure Design Lab georganiseerd. Deze slotdag stond in het teken van frisse blikken, waardoor er tweetal gastsprekers te gast waren. De twee gastsprekers waren niemand minder dan Wim  van Rooijen (Fountainheads) en Johan Lammers (Lammers Support Group). De organisatie van de slotdag: Daphne, Anne, Chantal, Melissa en Anne zich tijdens de dag laten zien van hun beste kant. Maar hoe en wat was de slotdag?

Samen innoveren

Het Leisure Design Lab 3.0 gaf van september tot en met december innoverende adviezen aan diverse ondernemers met een #frisseblik. Een van de kenmerken van het team 2015. Omdat het docentteam en studenten erg blij waren met de diverse bedrijven, wilde zij iets terug doen. Door middel van een ochtendprogramma en middagprogramma werd er voor de ondernemers een speciale dag georganiseerd. Tevens sloten de studenten hiermee de minor Leisure Design Lab af, waardoor zij na de kerstvakantie gaan beginnen met afstuderen bij verschillende bedrijven. Door middel van de twee gastsprekers kregen de ondernemers, docenten en studenten innoverende informatie over trends, ontwikkelingen en gastblijheid.

Team Leisure Design Lab 3.0

Omdat de ondernemers maar één dag kennis hebben gemaakt met zestal studenten, heeft Joey Kimmels meer verteld over het team. Joey legt in een korte prestatie uit wat de opleiding Functiegerichte Bachelor in Toerisme en Recreatie (FBTR) inhoudt en wat nu eigenlijk Management Toerisme (MT) is. Wilt u meer weten over het Leisure Design Lab, klik dan op: Leisure Design Lab 3.0

De toekomst komt steeds dichterbij

Wim van Rooijen, . . . → Lees meer: Sprekers, ondernemers en studenten komen samen op de SLOTDAG!

door 120351, op 13 December 2015 in Diversen | LAB Dagen

Nieuwe doelgroep voor een nieuw product bij Buitengewoon Twente

Deze labdag vond plaats op school, op de locatie van de NHTV aan de Sibeliuslaan. Het was een atypische labdag voor de begrippen van labdagen omdat de ondernemers niet aanwezig waren tijdens de labdag. Bij de aanvang van de labdag hebben we direct contact met gehad via Skype. Zodra de verbinding was verbroken hebben we alles met elkaar gedeeld. We zijn ook met z’n allen begonnen aan een brainstorm sessie om te bekijken of we nog tegen meer vragen aan zouden lopen zodat we de ondernemer nog konden bellen om op deze vragen antwoorden te krijgen.

In eerste instantie hadden wij allen het idee dat de ondernemers echt iets wilde doen met het thema Twente en dat ze dit ook in het product naar voren wilden laten komen. Het product wat ze nu aan het ontwikkelen zijn is de Tentcaravan. Hierin willen ze een speciale ervaring bieden door vergaderingen hierin te organiseren. We vonden het moeilijk omdat we niet helemaal voor ons zagen hoe je dit product, de Tentcaravan, kon binden met Twente. De centrale vraag was dan ook in eerste instantie: “Hoe kunnen we het product de Tentcaravan in combinatie met de locatie Twente voor de zakelijke markt in de markt zetten?”

Echter bleek na een telefoongesprek met de ondernemers dat dit niet helemaal de bedoeling was. Dit nieuwe product hoefde niet direct in lijn te staan met iets unieks van Twente. We zijn dan ook heel breed gaan denken en hebben daarbij ook gedacht aan het feit dat de Tentcaravan net . . . → Lees meer: Nieuwe doelgroep voor een nieuw product bij Buitengewoon Twente

door Esmee van Velthuizen, op 9 December 2015 in LAB Dagen

Een bezoek aan hotel-restaurant “Lely”

Op dinsdag acht december zijn een aantal studenten van het Leisure Design Lab 3.0 naar hotel – restaurant “Lely” geweest. In de ochtend vond er een gesprek met de ondernemer plaats in combinatie met een rondleiding. Tijdens deze rondleiding werd duidelijk dat de ondernemer diverse panden bezit. Hij heeft een complex met appartementen en een hotel met een horecagelegenheid. Momenteel is de ondernemer bezig met de bouw van een nieuw restaurant. Het nieuwe restaurant moet een grotere capaciteit aankunnen dan het oude restaurant. Hierbij zijn ook zalen beschikbaar voor verhuur.

De ondernemer van hotel- restaurant “Lely” wilde weten hoe hij zijn bedrijf voornamelijk online beter kan positioneren. De eigenaren hadden niet veel kennis op de invloed van sociale media. Tevens wilden zij het huidige restaurant anders vormgeven en vroegen zij ook hierover advies. Het Leisure Design Lab heeft gekeken naar de website van het bedrijf en de Facebookpagina. Hieruit kwam naar voren dat de website verouderd is en dat er een aantal verbeterpunten waren. De ondernemer was blij dat er verbeterpunten genoemd werden. Zo moet er momenteel een formulier worden ingevuld door de gast als hij gaat boeken, waarna hij een bevestiging krijgt wat het zou gaan kosten en of de kamer daadwerkelijk beschikbaar is.  De ondernemer was zich bewust dat er zaken niet klopten, maar dat hij de vinger niet op de zere plek wist te leggen.

De Facebookpagina werd momenteel weinig gebruikt. Er worden alleen updates geplaatst op het moment dat er iets groots plaats vind bij het bedrijf. Facebook kan . . . → Lees meer: Een bezoek aan hotel-restaurant “Lely”

door 113248, op 7 December 2015 in Diversen

De doordeweekse drukte opzoeken voor de Commerce Kruisland!

Op 19 november zijn wij naar Kruisland afgereisd met vijf leerlingen en een begeleider. We zijn uitgenodigd door de manager van het restaurant Hans van Aalst. Hans van Aalst is een enthousiaste horeca ondernemer en bij aankomst konden we gelijk merken dat we met een ervaren horeca man te maken. We werden gelijk op ons gemak gesteld en erg goed verzorgd. Hans begon al snel vol enthousiasme te vertellen over het restaurant. Naast dat de Commerce Kruisland een restaurant is, heeft het ook verschillende zalen voor feestjes en partijen.

Het vraagstuk van deze labdag was:

Hoe kan de zakelijk markt het beste worden aan getrokken in de doordeweekse dagen? Na de uitleg van Hans kwam het er eigenlijk op neer dat er doordeweeks meer gasten moeten komen, het maakte niet uit welke doelgroep dit was.

Wij zijn met een groep van vijf studenten: Lieke, Joelle, Daphne, Lisa en Wessel met dit vraagstuk aan de slag gegaan. De groep besloot na een overleg dat er naast de zakelijke markt ook naar recreatie markt gekeken moest worden, maar het belangrijkste was misschien wel hoe deze groepen bereikt kunnen worden. Er is bij deze labdag niet perse naar het aangegeven stappenplan gekeken, maar uit automatisme verliep deze dag naar behoren. Uiteraard kregen we af en toe advies van onze begeleider.

Na goed gebrainstormd, vergadert en nagedacht te hebben zijn we uiteindelijk op een aantal aanbevelingen gekomen. Uit ons onderzoek bleek dat de Commerce Kruisland al veel verschillende activiteiten organiseert maar deze beter moet communiceren naar het publiek . . . → Lees meer: De doordeweekse drukte opzoeken voor de Commerce Kruisland!

door Marit, op 2 December 2015 in LAB Dagen

Van Agrarisch bedrijf naar bruisende speelboerderij!

Op 1 december 2015 zijn wij naar Hansweert, een klein dorpje in Zeeland gereisd. Wij waren uitgenodigd door Stephanie en Ronald van de Wouw. Zij zijn trotse eigenaren van een goedlopend agrarisch bedrijf maar zijn opzoek naar een nieuwe uitdaging. Ronald neemt het liefst het agrarische gedeelte voor zijn rekening, voor Stephanie wordt er een bruisende speelboerderij ontwikkeld. De ontwerpen beginnen al behoorlijk te vorderen en in samenwerking met Richard Geerts krijgt het concept al steeds meer handen en voeten. Het liefst wordt deze speelboerderij zo educatief mogelijk op een speelse manier.

Het vraagstuk wat Stephanie van de Wouw voor het Leisure Design Lab had, was:

Hoe kan de toekomstige speelboerderij op de markt gezet worden bij de verschillende doelgroepen? Daarnaast werd er ook gevraagd of wij na wilde denken over een invulling van de groepshoreca. Graag bieden zij namelijk zowel een à la carte als een groepsarrangementen aan in de horeca.

Onze groep bestond uit zes teamleden: Joyce, Shirley, Joey, Anne, Natalie en Marit. Ieder teamlid had van te voren een eigen taak gekregen en ook tijdens de labdag werd er het een en ander aan werk verdeeld. De labdag verliep anders dan gehoopt, als groep zaten we namelijk even in een dipje. Het stappenplan wat normaal gevolgd werd, verdween even uit het zicht. Richard Geerts was onze begeleider en een deskundige op het gebied van creatieve processen. Zo nu en dan kregen wij een duwtje in de goede richting van hem.

Na een dag zwoegen bleek toch dat wij als groep niet kritisch . . . → Lees meer: Van Agrarisch bedrijf naar bruisende speelboerderij!

door 131751, op 1 December 2015 in Diversen

Strohotel Aalshof: Uniek, maar vindbaar?

Op 24 november mochten wij, het NHTV Leisure Design Lab, op bezoek bij Strohotel Aalshof in Haps. Dit is een klein, sfeervol hotel in Noord-Brabant, gebouwd met stro en leem. Ook biedt het hotel verschillende arrangementen aan, zoals het populaire ‘Kip of het Ei’, waar jaarlijks maar liefst 10.000 gasten op af komen. Het hotel was echter minder druk bezocht, vooral doordeweeks. De vraag die deze dag dan ook centraal stond, was: ‘Hoe krijgen we de bezetting van het hotel doordeweeks omhoog door middel van meer individuele gasten aan te trekken, en hoe worden we (voor deze gasten) beter vindbaar online?’

Vanuit Breda was het, ondanks de Aalshof in Brabant ligt, nog een lange reis met het openbaar vervoer. Maar eenmaal aangekomen werden we hartelijk ontvangen door Conny van den Besselaar, eigenaresse van het hotel, én de hoofdrolspeelster in ‘Kip of het Ei’. We kregen een kopje koffie of thee en daarna was iedereen warm en klaar om te beginnen. Na een nadere uitleg van Conny over het vraagstuk en een kleine rondleiding door het hotel konden we van start. We waren dit keer met vijven in plaats van zes, dus wat harder werken was ook nodig.

Hierna gingen we gezamenlijk bespreken wat we gehoord hadden van Conny en wat nou belangrijke onderdelen waren waarnaar we onderzoek moesten doen. We zijn vervolgens in groepjes gaan werken waarbij Joost en Bas naar online kanalen gingen kijken, en Anne, Shirley en ik naar de markt. Ook noemde Conny bij de intake al de Duitse, . . . → Lees meer: Strohotel Aalshof: Uniek, maar vindbaar?

door Tina van de Ligt, op 30 November 2015 in LAB Dagen

Een haalbaar concept van de Braksgroep?!

Op donderdag  november zijn vijf studenten van het NHTV Leisure Design Lab naar Braksgroep in Bakel.

Het bedrijf ontwikkeld onroerend goed in Zuidoost Brabant. De eigenaar van de Braksgroep heeft sinds 23 jaar een stuk bosgrond in bezit. Een gedeelte van dit gebied wil hij gebruiken voor recreatie. De vraag die bij het Leisure Design Lab werd gelegd luidde als volgt: Is een recreatief park in de bossen haalbaar?

Het park zou bestaan uit een horecagelegenheid, een zwemvijver, klauterbos, forellenvisvijver, karper visvijver en een klein speelpark. Om een beter beeld van het nieuwe park en de omgeving te krijgen hebben de studenten een rondleiding in de bossen gehad.

Na de rondleiding en een keukentafelgesprek met de ondernemer gingen de studenten aan de slag. De opdracht leek heel duidelijk; is het concept haalbaar? Het bleek een stuk lastiger om deze vraag te beantwoorden, want wanneer is iets haalbaar?

Voor een haalbaar concept is een doelgroep nodig. Het verzorgingsgebied in een straal van 25 kilometer bleek, na onderzoek, uit bijna 500.000 mensen te bestaan. Dit was volgens de studenten groot genoeg voor het park. Vervolgens werden de concurrenten geanalyseerd. Deze waren BillyBird Park Hemelrijk, de Wanroijse Bergen en de Gulbergen in Nuenen. De concurrenten hebben allemaal een strandbad met recreatiemogelijkheden, zoals een speeltuin of klimpark.

Wat maakt dit park zo uniek? Deze vraag rees bij de studenten, want de doelgroep zal alleen naar dit park gaan wanneer het uniek is. Vanuit deze vraag kwamen er twee scenario’s naar voren waarbij het park een unieke toevoeging in de omgeving . . . → Lees meer: Een haalbaar concept van de Braksgroep?!

door Patrick, op 23 November 2015 in Diversen

Kersen & Whisky

Kersen & Whisky, je zou misschien denken wat een rare combinatie. Maar bij De Heische Hoeve is dit heel normaal. Zij zijn experts op het gebied van kersen, whisky, bedrijfsuitjes, groepsaccommodaties en bruiloften.

Op dinsdag 10 november bezochten de studenten van het Leisure Design Lab De Heische Hoeve in Loosbroek. Het team bestond die dag uit Lisa, Daphne, Anne, Marit, Melissa, Joëlle en als begeleidende docent Goof Lukken. De dag begon met een leuke rondleiding van Dennis Hurkmans een van de eigenaren. Zelf omschrijft hij de Heische Hoeve als ‘een combinatie van een kersenteeltbedrijf met distilleerderij en proeflokaal met een gastvrije vergaderboerderij met 26 hotelkamers aan de rand van natuurgebied De Maashors’.

Dennis, een enthousiaste spreker, nam de studenten mee over het terrein van De Heische Hoeve. Waar hij ze van alles over het bedrijf en de omgeving vertelde. Erg indrukwekkend vonden de studenten de uitgestrekte kersenteelt, het trouweiland en de distilleerderij waar een grote ketel stond om eigen kersenlikeur en whisky te maken.
Na de rondleiding gingen de studenten snel aan de slag met het ‘probleem’, die luide als volgt: moet Dennis de kersenteelt behouden en hoe kan hij deze het beste inzetten. En heeft het toekomst om de whisky destilleerderij uit de breiden op zijn 2de stuk grond. De studenten gingen eerst in groepjes wat achtergrond informatie zoeken over wat er nu al op de markt is en de wensen en behoefte van de doelgroep werden in kaart gebracht. Later werden deze bevindingen gedeeld en kon het brainstormen beginnen… Na 5 . . . → Lees meer: Kersen & Whisky

door Wout Müller, op 18 November 2015 in LAB Dagen

Zoete labdag bij Candy Traders

Op dinsdag 17 november zijn we met zes studenten van de NHTV Leisure Design Lab op labdag geweest bij Candy Traders in Almere.

Candy Traders is een bedrijf dat het Amerikaanse snoepconcept ‘Pucker Powder’ importeert naar Nederland en doorverkoopt aan leisure bedrijven als de Efteling, Toverland en snoepwinkels. Pucker Powder is een soort suiker in tientallen smaken waarmee je je eigen smaken kunt combineren. Het Pucker Powder is  door een buisje te vullen via een machine, speciaal voor Pucker Powder. De machine en de buisjes worden ook geleverd door Candy Traders.  Zij importeren voor 75% van het snoep uit China en werken nauw samen met deze leveranciers.

Na een warm ontvangst door Jan Koffijberg met koffie, thee en uiteraard snoep zijn we middels een rondleiding geïnformeerd over het bedrijf, de werkzaamheden en de probleemstelling. De probleemstelling van Candy Traders die de studenten van de Leisure Design Lab hebben behandeld luidde: “Hoe gaan we Pucker Powder verder in de markt zetten voor verhoging van de distributie?”

We kregen een mooie ruimte toegewezen achter in de bedrijfsruimte van Candy Traders. Na de uitgebreide rondleiding zijn we met de studenten en de docent begonnen met brainstormen. We kregen gelijk goede ideeën en zijn druk aan de slag gegaan om de ondernemer te voorzien van een interessant en bruikbaar advies.

Nadat we deelvragen hadden gemaakt en deze onder tweetallen hadden verdeeld zijn we begonnen aan het brainstormen. Om 12.30 kregen we lekkere broodjes en sap als lunch. Na de lunch hadden we weer genoeg energie om de adviezen goed . . . → Lees meer: Zoete labdag bij Candy Traders